Новини:
Белград привлича по нетрадиционен начин купувачи на имоти... | Отново? Отново! Apple планира да създаде собствен телевизор... | AI помогна на Google да открие 26 уязвимости на софтуер с отворен код... | Nike пусна маратонки, почти изцяло отпечатани на 3D принтер... | Японската Rapidus скоро ще получи първия си EUV скенер за производство... | Чипът WSE-3 на Cerebras с размерите на iPad е по-бърз от втория най-мо... | За Huawei санкциите нямат значение: доставките на най-новите AI-ускори... | Цветните PV панели ще тласнат соларния сектор... | Китай в опит да избегне търговски конфликт със САЩ... | Втори опит. Радев пак иска Конституционният съд да му върне правото да... | Asus представи новите си геймърски смартфони... | До 56% от минималната работна заплата отива за наем на жилище... | "Абсолютно е необичайно". Как институциите осигуриха централа на Пеевс... | Над 30 е броят на къщите в София на цени над 3 млн. EUR... | Древните гени оживяват: учени създадоха нови мишки с помощта на ДНК от... | Corsair представи геймърска клавиатура и мишка за Apple Mac... | Повреди в подводни кабели нарушиха връзките в Европа... | Всички на офлайн диета: изследователи са открили, че високоскоростният... | Нови перовскитни фотоволтаични клетки с голяма площ счупиха рекорд по ... | Китайците построиха най-мощната центрофуга в света, за да „компресират... | Rakuten Viber пуска нови решения за сигурност за бизнеса ... | Бягство от скучните задачи: Microsoft стартира функцията Actions за св... | Електронна демокрация по руски: само .ru за гражданските обръщения... | Чолаков остава начело на ВАС поне 4 месеца след мандата си. Открит е в... | Русия твърди, че Украйна е използвала ракети с голям обсег ATACMS срещ... | Процесорите за Sony PlayStation 6 ще се появят през 2026 година – AMD ... | Нов инструмент на Microsoft ще ви позволи дистанционно да коригирате п... | "Непреодолими различия". ПП-ДБ няма да преговаря с "Възраждане" за общ... | За Windows 11 24H2 излезе първата в историята hotpatch актуализация: н... | Специалистите на iFixit разглобиха PlayStation 5 Pro – охладителят се ... | Стартъпът xAI на Илън Мъск получи 5 млрд. долара финансиране, за да ку... | Vivacom подарява максимални скорости във всички Unlimited планове... | Microsoft представи облачния компютър Windows 365 Link... | Toshiba пусна на пазара настолен компютър с вграден матричен принтер, ... | Тайните на ацтекските „смъртоносни свирки“ – този звук предизвиква ужа... | Наливат 2 млрд. лева в земеделието догодина... | Прототипи разкриха дизайна на Galaxy S25 Ultra... | За четвърти път депутатите не успяха да излъчат председател на Народно... | OpenAI обмисля дали да закупи разработчика на AI ускорители Cerebras с... | Илон Мъск тайно е променил алгоритмите на X, за да даде приоритет на с... | DU Meter 8.10 | Какво трябва да има в Европейската геотермална стратегия?... | Без онлайн кадастрални услуги от 11 до 15 декември... | Free Audio Converter 5.1.7.000 | Изненада: китайските производители на памет пускат на пазара DDR4 паме... | Хиперсила: Учени откриха нова симетрия в статистическата механика... | Може ли Европа да създаде тех-фирма за $1 трлн.... | IAB Digital Day 2024 очерта бъдещите тенденции в дигиталния маркетинг... | FreeCAD 1.0.0 | Световноизвестен учен в областта на изуствения интелект с лекция в Соф... |
ПРЕДЛАГА | СДЕЛКИ | ТЪРСИ | КЛИЕНТИ
  Склад 1180м2 под наем 4090 EUR   |   Склад 362м2 под наем 1110 EUR   |   Склад 400м2 под наем 2045 EUR   |   Парцел 5002м2 за продажба 350000 EUR   |   Парцел 3467м2 за продажба 430000 EUR   |   Склад 576м2 под наем 2356 EUR   |   Магазин 120м2 под наем 895 EUR   |   Търговски обект 100м2 под наем 1390 EUR   |   Склад 864м2 под наем2650 EUR/м2   |   Склад 1440м2 под наем 5760 EUR   |   Склад 190м2 под наем 845 EUR   |   Офис 360м2 за продажба 720000 EUR   |   Магазин 3724м2 за продажба 232000 EUR   |   Индустриален терен 55000м2 за продажба 6700000 EUR   |   Склад 450м2 под наем6 EUR/м2   |   Парцел 2846м2 за продажба 284600 EUR   |   Склад 680м2 под наем 1740 EUR   |   Склад 1470м2 под наем 4800 EUR   |   Склад 730м2 под наем 3640 EUR   |   Магазин 160м2 под наем 1025 EUR   |   Склад 740м2 под наем 3405 EUR   |   Магазин 153м2 за продажба 210000 EUR   |   Склад 675м2 под наем6 EUR/м2   |   Търговски комплекс 420м2 под наем 2310 EUR   |   Магазин 144м2 за продажба 360000 EUR   |   Склад 640м2 под наем 2240 EUR   |   Склад 520м2 под наем 2080 EUR   |   Склад 3141м2 под наем 12783 EUR   |   Склад 720м2 под наем5 EUR/м2   |   Магазин 57м2 за продажба 235000 EUR   |   Склад 660м2 под наем 3700 EUR   |   Склад 1300м2 за продажба 550000 EUR   |   Магазин 118м2 за продажба 320000 EUR   |   Склад 426м2 под наем6 EUR/м2   |   Склад 260м2 под наем 1125 EUR   |   Офис 57м2 под наем 511 EUR   |   Магазин 250м2 за продажба 1278 EUR   |   Парцел 4000м2 за продажба при запитване   |   Магазин 1260м2 под наем5 EUR/м2   |   Парцел 5438м2 за продажба 543800 EUR   |   Склад 960м2 под наем 3580 EUR   |   Склад 380м2 под наем 2045 EUR   |   Склад 1058м2 под наем 3174 EUR   |   Склад 1152м2 под наем 3535 EUR   |   Склад 900м2 под наем 2300 EUR   |   Магазин 185м2 за продажба 390000 EUR   |   Склад 240м2 под наем 639 EUR   |   Склад 205м2 под наем 1258 EUR   |   Склад 290м2 под наем 2045 EUR   |   Офис 100м2 под наем 740 EUR   |
  Купува склад 800 - 1500м2 Цена при запитване   |   Купува склад 350 - 500м2 Наем 3 - 4 EUR   |   Купува склад 800 - 1500м2 Наем при запитване   |   Купува магазин 20 - 300м2 Цена 500000 EUR   |   Купува склад 1300 - 2000м2 Наем 3 - 4 EUR/м2   |   Купува парцел 10000 м2 Цена 60 - 150 EUR/м2   |   Купува склад 300 - 500м2 Наем 3 - 4 EUR/м2   |   Купува магазин 80 - 250м2 Наем при запитване   |   Купува склад 400 - 600м2 Наем при запитване   |   Купува бизнес площ 50 - 70м2 Цена при запитване   |   Купува магазин 60 - 120м2 Цена 350000 EUR   |   Купува работен цех 150 - 250м2 Наем при запитване   |   Купува работен цех 1000 м2 Наем 3 - 4 EUR   |   Купува склад 2000 - 3000м2 Наем при запитване   |   Купува магазин 80 - 150м2 Наем при запитване   |   Купува склад 150 - 250м2 Наем при запитване   |   Купува склад 200 - 600м2 Цена 250000 EUR   |   Купува склад 500 - 1000м2 Наем 3 - 4 EUR/м2   |   Купува склад 200 - 300м2 Цена при запитване   |   Купува магазин 200 - 500м2 Наем при запитване   |   Купува парцел 1500 - 5000м2 Цена 70 - 150 EUR   |   Купува парцел 2000 - 6000м2 Цена при запитване   |   Купува склад 450 - 800м2 Наем 2 - 4 EUR/м2   |   Купува магазин 180 - 350м2 Наем 3 - 5 EUR/м2   |   Купува склад 300 - 500м2 Наем 2 - 4 EUR/м2   |   Купува склад 500 - 2000м2 Цена при запитване   |

Колелото на мелничарството

Дата: 23.10.2023
Хлябът е свещен и няма по-голям от него. Животът е съюз между хляба и здравето и затова нарекохме нашата компания "Хляб и здраве". Това, което казваме и даваме на хората, е онова, в което мислим и вярваме, то е и смисълът на нашия живот, уверява Калина Илиева. В продължение на седем години тя се опитва да обяснява на хората кое наистина е добро за тях. Вече е приела, че всеки има правото на избор, в това число и какъв хляб да консумира. Ето какъв е нейният път и как заедно със съпруга ѝ Мирослав Илиев стигат до хляба с квас. Квасеният хляб е бил традиционен за българската трапеза до Втората световна война. После е била нужна по-бърза технология на приготвянето. Но след като гладът се засити, идва времето на осъзнаването и на по-бавните технологии. Калина е икономист по образование. Тя знае, че икономическата логика повелява когато се заемаш с нова дейност, да намериш своя ниша на пазара: "Ако влезем агресивно с ниска цена, може да направим пет хлебозавода, с които да задоволяваме нуждите на 20% от населението в столицата. Въпросът е дали имаме подобен апетит". В курортния комплекс "Албена" е в продължение на 12 години: "Там се научих да работя. Нашата задача беше да създадем най-добри условия за летовниците. Започнах от най-ниското ниво, след като в Балчик завърших гимназия с учебна практика по хранене. Албена е близо и беше най-логично там да започна работа. Всяка година минавахме през конкурси, на които със знание и визия трябваше да се преборим за своето работно място". Това е хубаво време за Калина, но когато става на 28 г., започва да търси ново професионално предизвикателство. И решава да се заеме с реституираната мелница на своя род в Горни Дъбник. Тогава баща ѝ я пита: "Ти трезва ли си?" Това начинание я среща с човека, който става неин партньор в бизнеса и в живота. И двамата с Мирослав Илиев влизат в сфера, напълно непозната за тях. Но имат подкрепата на бащата на Калина, който е ветеринарен лекар, с опит и познания отвъд професията. Калина започва да се интересува и да чете по темата. Посещават Софийския мелничен комбинат, насочват ги към инж. Пятницки, най-добрия технолог в мелничарската индустрия. Пристъпват към реконструкция на мелницата, но и учат как се прави брашно На хубавото брашно му трябва добър пазар и така стигат до фирма "Нилана" и до други големи на пазара, основно в София. Постепенно задвижват колелото на мелничарството. После си купуват собствена мелница в с. Горна Кремена, за да избегнат проблемите с наследственото предприятие, породени от разностранните интереси на всеки съсобственик. Стъпват си здраво на краката, развиват се добре, но брашното е продукт, който се продава на разсрочено плащане. На пазара настъпват драстични промени "Нилана" фалира, бизнеси се прегрупират и преструктурират, започва да навлиза евтино нискокачествено брашно, а наред с него идва и "модата" да се слагат най-различни добавки и "подобрители", докато накрая се стига до въпроса "Колко пшеница има в това брашно?". И тук настъпва голямото противоречие с житейската философия на Калина и Мирослав. Те се ориентират към чисто производство на брашно, но… продажбите им се сриват. След серия от неплащания стигат до огромни загуби. Да продължат напред може само с нещо ново. Какво да е то? Така фактът, че произвеждат качествено брашно, ги отвежда до качествено нова дейност И вместо към масово производство се насочват към занаятчийското. Калина започва да търси продукта, който да ги отведе до крайния клиент. Така стига до квасения хляб. Тогава под външния натиск за промяна усеща своето вътрешно желание да произвежда природосъобразен продукт. В един момент "виждането и чуването" идва като резултат от узряването: "Квасеният хляб отговаря на индивидуалността и уменията на този, който го прави. Специфичното е в активността на кваса, замесен от брашно и вода. Настъпва ферментация, предизвикана от бактериите, дремещи в брашното, но и намиращи се във въздуха, навсякъде. Бактериите започват да се хранят и да се размножават и в този процес преобразуват алергените, като глутенът може да достигне дори нулеви нива. Процесът е дълъг и трае минимум осем часа. Сложен в хладилника, квасът може да бъде "приспан", а после отново да бъде активиран. Този хляб има дълъг срок на годност, той може да се замрази и после да се възстанови, като бъде намокрен и сложен в загрята фурна. В онзи момент Калина и Мирослав нямат друг избор, освен да направят крачка встрани от мелничарството: "Животът ни буташе да вземаме тези решения и ние бяхме смели. Прилагах икономически подход, наред с това, което исках да постигна, открих нишата на пазара и стигнахме до риска, който си заслужава. Правим нещо, което ни е приятно, и се чувстваме потребни на хората, като същевременно им даваме и тема за размисъл". Минават две години, през които Калина прави "тухли". Но едва месец, след като е започнала да консумира само от този хляб, тя усеща силен прилив на енергия, чувства промяна в тялото, в нагласите, елиминира повечето от храните, с които са свикнали. Чете и не се отказва да търси отговора "Как", докато не успее да направи вкусния мек хляб И от майка си получава признанието, че вече пече хляба, който някога нейната прабаба е месила. Направила дори хляб със закваска от нахут, но той е на много висока цена и липсват толкова взискателни и платежоспособни клиенти, на които да го предлага. Чрез квасения хляб Калина разбира какво значи със сърце да правиш продукта хората им казвали, че хлябът става все по-хубав, вместо качеството да пада, както е при други. Получават това признание на фермерските пазари, на които имат среща със своите ценители. Завършила Счетоводство и контрол във Варна, Калина не спира да анализира. Сега се усеща като преуморен, но щастлив човек, на когото вече не му е трудно да предприема промени. Нейният ход е от Изток на Запад, но все в рамките на България. Двамата с Мирослав се чувстват удовлетворени от всичко, което правят. "От мен беше идеята и хъсът да се науча да произвеждам квасен хляб, но без неговата подкрепа нищо нямаше да стане. За нас беше въпрос на предизвикателство, в което да успеем. Двамата разбрахме колко е важно да уважаваме своите виждания и да ги отстояваме. Тогава получаваме и силите да ги осъществим. Щом ние можем, могат го и другите". Вярата, че си струва да отстояват себе си, продължава да ги води напред. Текстът е част от бр. 116 на сп. "Икономика". Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско споразумение между двете медии. Темите и мненията са изцяло отговорност на списанието и не отговарят непременно на редакционната политика на Economic.bg. прочети още

Източник: economic.bg

назад към списъка с новини

Top