Новини:
ВЕИ “сушата” и изграждането на нови енергийни мощности... | Първият по рода си кехлибар от Антарктида разкрива неочаквани тайни за... | Цените на жилищата във Великобритания започнаха да се топят... | Литва забрани на Китай е-достъп до ВЕИ системите си... | Базираният на AMD чиповете суперкомпютър El Capitan стана най-бързият ... | 1000 дни по-късно: Войната Русия-Украйна се роботизира... | Цената на петрола расте след ескалацията между Русия и Украйна... | Илон Мъск тайно е променил алгоритмите на X, за да даде приоритет на с... | Умира ли пазарът на сгъваеми смартфони... | Toshiba пусна на пазара настолен компютър с вграден матричен принтер, ... | Министърът на образованието и кметът на София ще открият международния... | Как търговията с опции за биткойн ще се отрази на пазара... | Apple с атрактивно предложение към Индонезия, за да пусне в продажба i... | Отново? Отново! Apple планира да създаде собствен телевизор... | Microsoft представи ускорителя AMD Instinct MI300C, специална версия н... | Кодът срещу интуицията: защо компютрите никога няма да станат гении на... | Ново оръжие на Gmail в битката срещу спама... | Под въпрос е качественият ремонт на общински училища ... | Google използва милиони Android смартфони, за да картографира йоносфер... | Все по-близо до $100 хил: каква бариера премина биткойнът?... | Кремъл обвини Вашингтон, че "налива масло в огъня" с разрешението Киев... | AI помогна на Google да открие 26 уязвимости на софтуер с отворен код... | Шолц говори с Путин за "мир" в Украйна. Зеленски каза, че това отваря ... | „Техномаркет“ с над 20% ръст в продажбите в първия ден на Black Friday... | Вдъхновен от България Hyatt планира мащабна експанзия на Балканите... | Вторият по големина производител на графични карти в света бяга от Кит... | SK hynix стартира масовото производство на първата в света 321-слойна ... | AMD разгроми Intel по продажби в Amazon  | С инжекция от €2 млн. българската Cloud Office атакува Гърция... | Intel отложи анонса на графичния процесор Arc Battlemage до декември, ... | Mistral AI представи голяма актуализация на Le Chat – новите функции с... | Sony представи оптични сензори с глобалния затвор Pregius S за роботи ... | Гръцката PPC ще изгражда газови централи в Румъния... | Neuralink получи разрешение да имплантира чип в мозъка на пациент в Ка... | Huawei показа част от новия си флагман | Spotify вече е музикален плейър по подразбиране в браузъра Opera One... | Илон Мъск потвърди: Starship може да замени самолета... | Разработен е невроинтерфейс за едновременен достъп до главния и гръбна... | DC++ 0.882 Stable | Нов свръхпроводник със „златно покритие“ може да стабилизира квантовит... | По-бърз 5.5G интернет си пробива път в Китай... | Хибридният AI движи растежа на Lenovо | Хиперсила: Учени откриха нова симетрия в статистическата механика... | Куп изисквания на САЩ към Google | Apple спешно затвори две уязвимости от нулевия ден в macOS, iOS и iPad... | Биткойн наближава $100 000 – курсът на първата криптовалута постави но... | На дъното на Балтийско море е прекъснат оптичен кабел, свързващ Финлан... | Microsoft плаши потребителите на Windows 10 с прекратяване на поддръжк... | Meta планира да направи AR-очилата Orion толкова популярна джаджа, кол... | Роботизираният товарач Carter Pro може безопасно да взаимодейства със ... |
ПРЕДЛАГА | СДЕЛКИ | ТЪРСИ | КЛИЕНТИ
  Склад 362м2 под наем 1110 EUR   |   Склад 176м2 под наем 616 EUR   |   Склад 240м2 под наем 639 EUR   |   Магазин 185м2 за продажба 390000 EUR   |   Магазин 56м2 под наем 435 EUR   |   Търговски комплекс 420м2 под наем 2310 EUR   |   Склад 215м2 под наем 1370 EUR   |   Склад 720м2 под наем5 EUR/м2   |   Магазин 650м2 под наем 5200 EUR   |   Склад 426м2 под наем6 EUR/м2   |   Склад 288м2 под наем 1325 EUR   |   Склад 190м2 под наем 845 EUR   |   Магазин 163м2 под наем 3000 EUR   |   Офис 57м2 под наем 511 EUR   |   Магазин 57м2 за продажба 235000 EUR   |   Магазин 1260м2 под наем5 EUR/м2   |   Склад 756м2 под наем 3092 EUR   |   Магазин 126м2 за продажба 330000 EUR   |   Парцел 5002м2 за продажба 350000 EUR   |   Офис 360м2 за продажба 720000 EUR   |   Склад 800м2 под наем 1790 EUR   |   Офис 100м2 под наем 740 EUR   |   Склад 1470м2 под наем 4800 EUR   |   Парцел 729м2 за продажба 145800 EUR   |   Склад 205м2 под наем 1258 EUR   |   Склад 432м2 под наем 1325 EUR   |   Склад 640м2 под наем 2240 EUR   |   Склад 380м2 под наем 2045 EUR   |   Склад 972м2 под наем 2982 EUR   |   Склад 350м2 под наем 1252 EUR   |   Склад 1707м2 под наем6 EUR/м2   |   Склад 400м2 под наем 2045 EUR   |   Магазин 120м2 под наем 895 EUR   |   Парцел 3467м2 за продажба 430000 EUR   |   Магазин 55м2 под наем 1600 EUR   |   Склад 960м2 под наем 3580 EUR   |   Склад 576м2 под наем 2356 EUR   |   Склад 720м2 под наем 2210 EUR   |   Склад 1152м2 под наем 3535 EUR   |   Склад 740м2 под наем 3405 EUR   |   Склад 3141м2 под наем 12783 EUR   |   Парцел 4000м2 за продажба при запитване   |   Склад 900м2 под наем 2300 EUR   |   Склад 390м2 под наем 1595 EUR   |   Склад 675м2 под наем6 EUR/м2   |   Магазин 495м2 под наем 5000 EUR   |   Склад 290м2 под наем 2045 EUR   |   Магазин 118м2 за продажба 320000 EUR   |   Магазин 144м2 за продажба 360000 EUR   |   Склад 270м2 под наем 800 EUR   |
  Купува склад 300 - 500м2 Наем 2 - 4 EUR/м2   |   Купува парцел 1500 - 5000м2 Цена 70 - 150 EUR   |   Купува магазин 60 - 120м2 Цена 350000 EUR   |   Купува склад 500 - 2000м2 Цена при запитване   |   Купува магазин 80 - 250м2 Наем при запитване   |   Купува склад 2000 - 3000м2 Наем при запитване   |   Купува склад 800 - 1500м2 Наем при запитване   |   Купува парцел 10000 м2 Цена 60 - 150 EUR/м2   |   Купува магазин 80 - 150м2 Наем при запитване   |   Купува магазин 180 - 350м2 Наем 3 - 5 EUR/м2   |   Купува бизнес площ 50 - 70м2 Цена при запитване   |   Купува работен цех 150 - 250м2 Наем при запитване   |   Купува магазин 20 - 300м2 Цена 500000 EUR   |   Купува склад 1300 - 2000м2 Наем 3 - 4 EUR/м2   |   Купува склад 450 - 800м2 Наем 2 - 4 EUR/м2   |   Купува склад 300 - 500м2 Наем 3 - 4 EUR/м2   |   Купува парцел 2000 - 6000м2 Цена при запитване   |   Купува магазин 200 - 500м2 Наем при запитване   |   Купува работен цех 1000 м2 Наем 3 - 4 EUR   |   Купува склад 150 - 250м2 Наем при запитване   |   Купува склад 350 - 500м2 Наем 3 - 4 EUR   |   Купува склад 400 - 600м2 Наем при запитване   |   Купува склад 500 - 1000м2 Наем 3 - 4 EUR/м2   |   Купува склад 800 - 1500м2 Цена при запитване   |   Купува склад 200 - 600м2 Цена 250000 EUR   |   Купува склад 200 - 300м2 Цена при запитване   |

Колелото на мелничарството

Дата: 23.10.2023
Хлябът е свещен и няма по-голям от него. Животът е съюз между хляба и здравето и затова нарекохме нашата компания "Хляб и здраве". Това, което казваме и даваме на хората, е онова, в което мислим и вярваме, то е и смисълът на нашия живот, уверява Калина Илиева. В продължение на седем години тя се опитва да обяснява на хората кое наистина е добро за тях. Вече е приела, че всеки има правото на избор, в това число и какъв хляб да консумира. Ето какъв е нейният път и как заедно със съпруга ѝ Мирослав Илиев стигат до хляба с квас. Квасеният хляб е бил традиционен за българската трапеза до Втората световна война. После е била нужна по-бърза технология на приготвянето. Но след като гладът се засити, идва времето на осъзнаването и на по-бавните технологии. Калина е икономист по образование. Тя знае, че икономическата логика повелява когато се заемаш с нова дейност, да намериш своя ниша на пазара: "Ако влезем агресивно с ниска цена, може да направим пет хлебозавода, с които да задоволяваме нуждите на 20% от населението в столицата. Въпросът е дали имаме подобен апетит". В курортния комплекс "Албена" е в продължение на 12 години: "Там се научих да работя. Нашата задача беше да създадем най-добри условия за летовниците. Започнах от най-ниското ниво, след като в Балчик завърших гимназия с учебна практика по хранене. Албена е близо и беше най-логично там да започна работа. Всяка година минавахме през конкурси, на които със знание и визия трябваше да се преборим за своето работно място". Това е хубаво време за Калина, но когато става на 28 г., започва да търси ново професионално предизвикателство. И решава да се заеме с реституираната мелница на своя род в Горни Дъбник. Тогава баща ѝ я пита: "Ти трезва ли си?" Това начинание я среща с човека, който става неин партньор в бизнеса и в живота. И двамата с Мирослав Илиев влизат в сфера, напълно непозната за тях. Но имат подкрепата на бащата на Калина, който е ветеринарен лекар, с опит и познания отвъд професията. Калина започва да се интересува и да чете по темата. Посещават Софийския мелничен комбинат, насочват ги към инж. Пятницки, най-добрия технолог в мелничарската индустрия. Пристъпват към реконструкция на мелницата, но и учат как се прави брашно На хубавото брашно му трябва добър пазар и така стигат до фирма "Нилана" и до други големи на пазара, основно в София. Постепенно задвижват колелото на мелничарството. После си купуват собствена мелница в с. Горна Кремена, за да избегнат проблемите с наследственото предприятие, породени от разностранните интереси на всеки съсобственик. Стъпват си здраво на краката, развиват се добре, но брашното е продукт, който се продава на разсрочено плащане. На пазара настъпват драстични промени "Нилана" фалира, бизнеси се прегрупират и преструктурират, започва да навлиза евтино нискокачествено брашно, а наред с него идва и "модата" да се слагат най-различни добавки и "подобрители", докато накрая се стига до въпроса "Колко пшеница има в това брашно?". И тук настъпва голямото противоречие с житейската философия на Калина и Мирослав. Те се ориентират към чисто производство на брашно, но… продажбите им се сриват. След серия от неплащания стигат до огромни загуби. Да продължат напред може само с нещо ново. Какво да е то? Така фактът, че произвеждат качествено брашно, ги отвежда до качествено нова дейност И вместо към масово производство се насочват към занаятчийското. Калина започва да търси продукта, който да ги отведе до крайния клиент. Така стига до квасения хляб. Тогава под външния натиск за промяна усеща своето вътрешно желание да произвежда природосъобразен продукт. В един момент "виждането и чуването" идва като резултат от узряването: "Квасеният хляб отговаря на индивидуалността и уменията на този, който го прави. Специфичното е в активността на кваса, замесен от брашно и вода. Настъпва ферментация, предизвикана от бактериите, дремещи в брашното, но и намиращи се във въздуха, навсякъде. Бактериите започват да се хранят и да се размножават и в този процес преобразуват алергените, като глутенът може да достигне дори нулеви нива. Процесът е дълъг и трае минимум осем часа. Сложен в хладилника, квасът може да бъде "приспан", а после отново да бъде активиран. Този хляб има дълъг срок на годност, той може да се замрази и после да се възстанови, като бъде намокрен и сложен в загрята фурна. В онзи момент Калина и Мирослав нямат друг избор, освен да направят крачка встрани от мелничарството: "Животът ни буташе да вземаме тези решения и ние бяхме смели. Прилагах икономически подход, наред с това, което исках да постигна, открих нишата на пазара и стигнахме до риска, който си заслужава. Правим нещо, което ни е приятно, и се чувстваме потребни на хората, като същевременно им даваме и тема за размисъл". Минават две години, през които Калина прави "тухли". Но едва месец, след като е започнала да консумира само от този хляб, тя усеща силен прилив на енергия, чувства промяна в тялото, в нагласите, елиминира повечето от храните, с които са свикнали. Чете и не се отказва да търси отговора "Как", докато не успее да направи вкусния мек хляб И от майка си получава признанието, че вече пече хляба, който някога нейната прабаба е месила. Направила дори хляб със закваска от нахут, но той е на много висока цена и липсват толкова взискателни и платежоспособни клиенти, на които да го предлага. Чрез квасения хляб Калина разбира какво значи със сърце да правиш продукта хората им казвали, че хлябът става все по-хубав, вместо качеството да пада, както е при други. Получават това признание на фермерските пазари, на които имат среща със своите ценители. Завършила Счетоводство и контрол във Варна, Калина не спира да анализира. Сега се усеща като преуморен, но щастлив човек, на когото вече не му е трудно да предприема промени. Нейният ход е от Изток на Запад, но все в рамките на България. Двамата с Мирослав се чувстват удовлетворени от всичко, което правят. "От мен беше идеята и хъсът да се науча да произвеждам квасен хляб, но без неговата подкрепа нищо нямаше да стане. За нас беше въпрос на предизвикателство, в което да успеем. Двамата разбрахме колко е важно да уважаваме своите виждания и да ги отстояваме. Тогава получаваме и силите да ги осъществим. Щом ние можем, могат го и другите". Вярата, че си струва да отстояват себе си, продължава да ги води напред. Текстът е част от бр. 116 на сп. "Икономика". Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско споразумение между двете медии. Темите и мненията са изцяло отговорност на списанието и не отговарят непременно на редакционната политика на Economic.bg. прочети още

Източник: economic.bg

назад към списъка с новини

Top