Шафранът е известен като цар на подправките, той е сред най-древните подобрители на вкуса. Смятан е за най-скъпа и почти магическа добавка в създаването на гурме храни. Преди десетилетие в България шафранът бе препоръчван като новата култура, която да даде поминък в районите, където се отглежда тютюн. Но ето историята на трима, които допреди четири години не са си и помисляли, че ще се заемат със земеделие.
Като много хора, търсещи бягство от забързания свят на компютрите и градския начин на живот, Константин Узунов, заедно със съпругата си Веселина и със своя приятел Васил Стоянов, се оказват с парче земя, пустееща в Родопите. Тримата приемат това като предизвикателство от съдбата, на което трябва да отговорят. Решават да развият дейност, която да не ги ангажира постоянно. Така стигат до шафрана, който заостря интереса им с това, че е сезонна култура.
Кой кой е
Собственик на земята е Васил Стоянов, той е докторант по политология и медии. Константин е анализатор към Фондация "Приложни изследвания и комуникации", работи по европейски проекти, свързани с иновации и подкрепа на бизнеса. Съпругата му Веселина е финансист. В това предприемаческо трио е налице добра комбинация от компетентности. Всеки има своята професия, а работата на полето за тях е зареждаща, колкото и изтощителен да е трудът в сезона за прибиране на реколтата. Веселина, Константин и Васил са доволни, че лично допринасят ценният актив "земя" да намира приложение.
Територия
Обработват 3 дка с шафран до село Павелско, разположено между Асеновград и Смолян. Залагат на биологичния способ, а това изисква само ръчен труд. Преди 3 г. засаждат около 150 хил. луковици. Целогодишно тези площи трябва да се плевят, а най-много усилия се хвърлят по времето на цветобера през октомври-ноември. "Тогава трябва да сме на полето, тъй като цветето увяхва за два-три дни, ако не се откъсне навреме. Още същия ден то трябва да се обработи, което изисква голяма физическа издръжливост", разказва Константин.
През октомври
За миналата есен очаквали цъфтежът да е през октомври и всички си взели отпуска: "На 5 октомври бяхме на полето и имаше цъфнали само 5 цветчета. Решихме да се приберем в София за два дни, като се върнахме обратно, хиляди минзухари бяха нацъфтели. Всичко става много бързо. Обираме ги и на следващия ден има нови, които са цъфнали. В рамките на 2-3 седмици процесът е много интензивен. Топлото време ускорява цъфтежа, хладното забавя". Вечер близалцата на всеки минзухар се отскубват и трябва да се изсушат, след което да се съхраняват на хладно. Месец по-късно шафранът е готов за употреба.
Приложение
Предприемаческото начинание на Васил, Веселина и Константин е в начален стадий и са стигнали само до отглеждане на суровината. Обмислят варианти за последващо производство, така ще удължат цикъла и ще увеличат добавената стойност. Областите на приложение може да са най-различни да се влага в козметика в гурме продукти, като сирене и кашкавал, шоколад и бонбони, мед и чай. Може да се ползва при приготвянето на супи, оризови храни, рибни ястия, десерти, но може да се прилага и с лечебна цел, като намери място в експериментални производства, насочени към доброто здраве.
Всяка следваща стъпка в развитието е свързана с нови инвестиции, но и с време, което да се заделя. Тя ще дойде, ако гъвкавостта в работата и на тримата им позволи да имат повече възможности да експериментират и по-дълго да са на терен. Изисква се да открият точните хора, да изградят правилните връзки и мрежи. Отворени са за партньорство с производствени компании.
Опит
Дейността в момента се разраства, зад гърба им са първите трудности, но и първите успехи. "Работата със земята изисква търпение. Контактите, които да изведат бизнеса на друго ниво, не се намират бързо. Но вярата и убедеността, че сме се заели с точната дейност, че връщането към земята и природата си струва, ни дава хъс и енергия. Бих поощрил и други да ни последват", казва Константин.
Тримата предприемачи са установили, че и около село Павелско работна ръка трудно се намира. Досега единствените им местни помощници са били възрастни родопски жени. Младите мъже отказвали да се ангажират. Вече са произвели шафран и търсят начини да си проправят път към пазарите. Това може да стане с контакти в страни, които са големи консуматори на шафран. Разработват онлайн магазин и смятат, че той ще допринесе за популяризирането на подправката и за нейните продажби. Влагането на шафран в други продукти ще допринесе за неговата по-добра реализация.
Устойчивост и подкрепа
Засега устойчивостта се крепи на доброто приятелство. То е станало подтик да се създаде общ бизнес, който още по-силно ги свързва. Тази дейност е голямо изпитание за тримата, но те са приели, че взаимното доверие и разбиране, както и компромисите, са база за развитието на общото предприемаческо начинание. Колегите на Константин са изненадани, проявяват любопитство, предлагат помощ при беритбата. Има и такива, които са привлечени да правят снимки на полето.
Всяко начало е трудно и този случай не е изключение. Сертификатът за високо качество на суровината, издаден от френска лаборатория, е добра основа за успешен старт. Тримата развиват земеделски бизнес и вече осъзнават, че са направили ключова стъпка в своето предприемаческо и личностно израстване.
Ползи за здравето
Шафранът има своите големи ползи за здравето, защото от незапомнени времена се прилага в много лечителски практики. Египетските знахари са го използвали срещу всички стомашно-чревни оплаквания. Днес съвременната медицина потвърждава неговите противоракови, имуномодулиращи и антиоксидантни свойства. Шафранът спомага за синтез нахормона на щастието серотонин и е признат като средство срещу потиснатост и депресия. Помага при кожни наранявания и възпаления, защото ускорява процесите на заздравяване. Чаят с шафране еликсир за сърцето, той способства да се намали образуването на плаки по стените на кръвоносните съдове, има и детоксикиращ ефект. Шафранът е с доказани лековити свойства и за здравето на очите.
Текстът е част от бр. 114 на сп. "Икономика". Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско споразумение между двете медии.
прочети още
Източник:
economic.bg
назад към списъка с новини