Два хотела в Хонг Конг се споразумяха техните ресторанти да работят заедно за събиране на черупки от миди от отпадъци за последваща преработка в цимент, съобщава вестник South China Morning Post. Това ще направи производството на този строителен материал по-екологично.
Ресторантите в хотелите Eaton и Langham трябва да съберат 8 тона черупки от стриди и да ги дарят на компанията за строителни материали Green Island Cement. Тъй като черупките са 91% варовик, такава партида ще позволи на компанията да получи 80% от необходимия обем суровини.
Организаторите на тази инициатива очакват скоро да се присъединят и други големи хотели и ресторанти в пристанищния град, където ястията с миди са много популярни сред жителите и туристите. Миналата година Хонконг е внесъл 3,3 хиляди тона стриди. Повечето от тези отпадъци се изпращат на сметища.
Ръководството на Green Island Cement съобщи, че е проучвало възможността за използване на останки от миди като суровина преди 20 години. По това време обаче те изоставиха тази инициатива, тъй като изискваше създаване на линия за почистване на черупките от месо и мръсотия.
Това не е първата подобна инициатива на хонконгски ресторантьори. През 2021 г. градът стартира проект за събиране на миди, за да възстанови рифа със стриди близо до остров Чек Лап Кок, където се намира международното летище на Хонконг. Към момента към проекта вече са се присъединили 15 ресторанта. Тази година планират да съберат 50 тона черупки. Това ще възстанови рифа, ще създаде естествен вълнолом и ще увеличи биоразнообразието. Освен това проектът ще подобри качеството на морската вода, тъй като една стрида филтрира до 30 литра вода на час.
Подробна статистика за средните цени на имоти в България по градове и квартали може да видите ТУК
прочети още
Източник:
fakti.bg
назад към списъка с новини